Nekaj časa nazaj, sem se spoznal s tem, kako pomemben je razvoj in izdelava prototipa za razne izdelke, predvsem v elektrotehniki. Tako pa sem se deloma s tem srečal tudi pri študiju, kjer pa smo z kolegi izdelovali razne prototipe. To pa je bilo sprva zelo zabavno, saj smo lahko uporabili svoje znanje pri gradnji različnih robotov, nato pa smo tudi videli kako pomembno je to kasneje, za razvoj končnega izdelka, ki gre v prodajo in masivno proizvodnjo. 

Tako pa je izdelava prototipa tako pomembna zaradi tega, ker ta omogoča, da se lahko izdelek testira, ter se testira vse robne primere. To pa so primeri delovanja, ko na primer nekega robota testiramo na raznih ekstremih. Zato pa nam to potem omogoča da lahko izdelek, glede na ta prototip, izboljšamo in po potrebi popravimo, da bo nato izdelek pripravljen na končno masovno proizvodnjo, ki se bo prodajala. 

Sama izdelava prototipa pa tudi vsebuje več različnih postopkov, oziroma delov. Sprva je v večini primerov potrebno pridobiti in programirati s primerno programsko opremo. Nato, ko pa je program napisan, pa je potrebno še sam izdelek izdelati, za kar pa lahko danes uporabimo razne različne načine, kjer pa je za prototipe najbolj pogosto uporabljen 3d tiskalnik, saj nam ta omogoča izdelati zelo hiter in enostaven izdelek, oziroma določene dele ali pa ogrodje. 

Izdelava prototipa je ključna pri razvoju

To pa se nato uporablja v praktično vseh različnih delovnih okoljih, oziroma industrijah. Na primer omenimo lahko praktično vsa elektrotehnična področja, medicino, arhitekturo in gradbeništvo, kjer prototipi izgledajo nekoliko drugače in tako dalje. S tem znanjem, ki pa sem ga pridobil na faksu, oziroma med študijem, pa sem prepričan, da bom lahko to znanje še kdaj uporabil v svoji nadaljnji službeni poti, saj se to res uporablja danes že vsepovsod, vsaj v smeri razvoja, kar pa je tudi smer, katera me je zelo zanimala.